Gondolatok Újpestről, és általában mindenről

Légrádi Péter Blogja

Légrádi Péter Blogja

Hogy jutunk le az aluljáróba?

2017. július 28. - Péter Légrádi

Rögtön megvan a válasz, hogy természetesen lesétálunk. Igen, de mi van akkor, ha ezt nem tudjuk megtenni, mert kerekes-székben ülünk, vagy éppen tolunk magunk előtt egy babakocsit?

Mi a közös az alábbi képekben? Azon túl, hogy mindegyik az Újpest-Központ aluljáró lejáratai ábrázolja?

Igen, egyiken sem lehet közlekedni kerekes-székkel, vagy babakocsival. Lassan két éve vetettem fel az ügyet, de már jóval korábbi a probléma, értelemszerűen nem csak Újpestre, hanem egész Budapestre vonatkozik, és félek, hallva a főpolgármester tegnapi nyilatkozatát, ez még egy ideig így is lesz.

Ugyanis a főpolgármester – hozva a megszokott formáját, azt nyilatkozta, hogy „minden együttérzése a mozgássérülteké, de az ő utasszámuk ezrelékben sem fejezhető ki. Ráadásul nem az ő évei alatt lett ilyen a metró és a 4-es megépítése helyett inkább ezt kellett volna felújítani. Annyit tudnak akadálymentesíteni, amennyi pénzük van.” (Forrás)

Számtalan reakcióval találkozhattunk rögtön:

metro01.PNG

metro02.PNG

metro03.PNG

Ezek mellett jól összefoglalta a választ a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke, Kovács Ágnes. Elmondta, a szövetség korábban már többször felhívta Tarlós István figyelmét arra, hogy a hármas metró akadálymentesítése nem választási lehetőség, hanem jogszabályokban rögzített kötelezettség.

Kovács Ágnes úgy véli, ebben az ügyben nem lehet sem forráshiányra, se az érintettek számára hivatkozni. Ráadásul szerinte a Tarlós által mondott adatok megalapozatlanok, mert ha csak a fogyatékosságban érintetteket vesszük figyelembe, akkor a WHO szerint minden tizedik utas érintett. (Forrás)

Hogy jobban átérezzük ezt a dolgot, vizsgáljuk meg ezt a képet:

07_1.jpg

A képen tisztán látható, mekkora távolságot kell megtennie bárkinek, aki nem tudja használni a lépcsőt, ha át akar jutni az Újpest Központon.

A leggyorsabb talán az a->b és a c -> d útvonal, de mit tud tenni az, aki 'b'-ből akar eljutni 'c' pontba? Legegyszerűbben úgy, ha elmegy az Erzsébet utcáig, átmegy az Árpád út másik oldalára, elmegy vissza a Központig, lemegy a közért parkolójáig, és vissza megint a központig.

De érdemes elgondolkozni a többi útvonalon is.

Meg azon is, hogy vajon Budapest vezetése kivel van?

A bejegyzés trackback címe:

https://legradipeter.blog.hu/api/trackback/id/tr5612696017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása